Telo získava energiu z troch základných zdrojov, jedným z nich sú sacharidy. Sú hlavným palivom, ktoré poháňa naše telo. Zabezpečujú správnu prácu našich svalov pri intenzívnom a dlhotrvajúcom cvičení. Preto dávkovanie a frekvencia konzumácie sacharidových doplnkov závisí od intenzity používaného tréningu.

Aby námaha priniesla očakávané výsledky, mali by sme prijať dostatočne vysokú dávku sacharidov 2 až 4 hodiny pred tréningom. Všetko však závisí, samozrejme, od individuálnych predispozícií každého z nás. Je rozumné neužívať súčasne doplnky stravy, ktoré obsahujú vlákninu, pretože to môže spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti.

Počas cvičenia pomáhajú sacharidy udržiavať primeranú hladinu glukózy. Rozumným riešením je spotreba 30 až 60 g tohto cenného paliva za hodinu. Jeho konzumáciu treba rozložiť v čase. Počas prestávok by ste mali jesť málo, ale pomerne často (každých 15 alebo 30 minút).

Zotavenie po cvičení spočíva v konzumácii jedál bohatých na sacharidy. Toto je obzvlášť dôležitá fáza, keď trénujeme viac ako raz denne.

Živiny typu Carbo – správne palivo

Carbo je všeobecný názov pre suplementy s vysokým obsahom sacharidov, ktoré podporujú telo počas vytrvalostného tréningu. Práve preto sú určené na konzumáciu počas a po tréningu.

Sacharidy poháňajú naše svaly. Carbo doplnky sú plnohodnotným zdrojom energie, takže rýchlo zvyšujú výkonnosť a výdrž organizmu. Okrem toho pomáhajú udržiavať primeranú hladinu svalového glykogénu. To zabraňuje rozpadu svalov a podporuje ich regeneráciu po tréningu. Znižujú tiež pocit únavy.

V karbo doplnkoch je dôležitá kvalita sacharidovej zmesi. Základom by malo byť zloženie zložiek, ktoré nám zabezpečia inú rýchlosť vstrebávania živín. Ten totiž určuje systematický a dlhodobý prísun energie pri cvičení.

Na záver sacharidy:

  • konzumované pred tréningom, pripravujú telo na zvýšenú námahu,
  • dodávané počas cvičenia, zabezpečujú konštantnú úroveň energie,
  • doplnené po práci, obnoviť zásobu glykogénu.

Gainery – stavebná hmota

Gainery sú suplementy, ktoré sú určené na použitie počas tréningu. Majú za následok nárast svalovej hmoty a podporujú regeneráciu organizmu po cvičení. Odporúčajú sa najmä štíhlym ľuďom s veľmi rýchlym metabolizmom, pre ktorých je náročné vypracovať si postavu. Názov pochádza z anglického slova „gain“, ktoré sa prekladá ako „zisk“, čo úzko súvisí s jeho skutočným používaním.

Tieto živiny väčšinou pozostávajú zo sacharidov (50 až 80 %) a malého množstva bielkovín (10 až 35 %). Sú veľmi cenným doplnkom stravy, pretože sú doplnené o vitamíny a minerály. Takto zložená zmes podporuje anabolické procesy a je cenným zdrojom energie, ktorá vždy prospieva procesu budovania hmoty.

Kvalitný geiner je teda kompletným zdrojom ingrediencií, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Preto môže byť použitý v každodennej strave každého športovca. Ak nemáme možnosť zjesť jedlo v správnom čase, geiner ho môže nahradiť. Toto je však len alternatíva, ktorá by sa mala použiť vo výnimočných prípadoch.

Previous post Nájdite nápad na svoju fyzickú aktivitu
Next post Fitness a chudnutie pomocou smartfónu