L-karnitín mnohí považujú za spojenca v boji za štíhlu líniu. Je to v poriadku?
Úlohou L-karnitínu je regulovať hospodárenie tela s tukom. Pre jeho syntézu v pečeni sú potrebné vitamíny C, PP, B6 a železo. L-karnitín sa do ľudského tela dostáva aj s potravou, najmä s produktmi živočíšneho pôvodu: mliekom a výrobkami z neho alebo mäsom. Pestrá strava ľahko pokryje celú potrebu L-karnitínu, doplnková suplementácia sa odporúča ľuďom, ktorí intenzívne cvičia, fyzicky pracujúcim alebo vegetariánom.
Užívanie L-karnitínu v boji proti obezite má zmysel len vtedy, ak je sprevádzané správnou stravou a aktívnym tréningom. Výskumy ukazujú, že L-karnitín urýchľuje metabolizmus tukov, pomáha premieňať tuk na energiu a zároveň zabraňuje opätovnému ukladaniu tukových buniek v tele. Nie je to typický spaľovač tukov, ale zohráva veľkú úlohu pri znižovaní tuku transportom mastných kyselín s dlhým reťazcom do mitochondrií, kde sa spracovávajú.
Najvyššia účinnosť L-karnitínu je dosiahnutá hodinu po užití prípravku, pre dosiahnutie optimálnych výsledkov sa odporúča začať cvičiť hodinu po užití prípravku.
Selén – prvok zdravia a krásy
Selén je prvok, ktorý má dlhodobo jedovatú náplasť. Príliš veľa selénu sa môže ukázať ako nebezpečné, ale jeho nedostatok má tiež vážne následky pre ľudský organizmus.
Selén pôsobí na imunitný systém, chráni telo pred napadnutím vírusmi a baktériami. Má protizápalové vlastnosti, priaznivo pôsobí na stav ciev, chráni pred aterosklerózou. Je nevyhnutný pre správne fungovanie hormónu štítnej žľazy, spolu s vitamínom E pomáha odstraňovať voľné radikály a zbavovať telo toxínov: olova, ortuti a striebra. Tým sa však prospešné vlastnosti tohto prvku nekončia. Zmierňuje príznaky menopauzy, zlepšuje libido a dodáva energiu. Je to naozaj veľmi užitočné!
Denná strava by mala obsahovať 55 mikrogramov selénu. Je ľahké ho nájsť v produktoch, ktoré jeme každý deň: tuniak, slnečnicové semienka, ryby a morské plody, cibuľa, cesnak, hydina a vajcia. Treba však zdôrazniť, že v čerstvých výrobkoch je ho o 50 % viac ako v konzervách či konzervách. Selén nájdete aj v mnohých suplementoch, mali by ste si však kontrolovať množstvo prijatého prvku, pretože v tejto forme sa dá veľmi ľahko predávkovať.
Chrome – málo známy, ale plný výhod
Úloha chrómu v našom tele nebola známa už dlhé roky. Uskutočnený výskum však odhalil vplyv prvku na ľudský organizmus. Ukázalo sa, že je to veľmi užitočné.
Priaznivé účinky chrómu sa najčastejšie spájajú s kontrolou hladiny cukru v krvi. Chróm uľahčuje prenikanie glukózy do buniek, kde sa premieňajú na energiu. Nedostatok chrómu môže spôsobiť poruchy, ktoré vedú k rozvoju cukrovky II. Keďže chróm bráni kolísaniu krvného cukru a tým predchádza pocitu náhlej chuti do jedla, jeho pôsobenie je spojené aj s podporou chudnutia. O vplyve prvku na metabolizmus tukov v tele sú presvedčení aj vedci. Znižuje zlý cholesterol a zároveň zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.
Potraviny v našej každodennej strave sú bohatým zdrojom chrómu: celé zrná, hovädzie mäso, kuracie stehná, paradajky, zelený hrášok, brokolica a slivky. Ak však máme podozrenie, že tohto prvku dodávame telu príliš málo, môžeme siahnuť po niektorom z doplnkov stravy, v ktorom nájdeme cenný mikroprvok.