Proteínové doplnky sú populárnou voľbou pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoj výkon v telocvični a získať viac svalovej hmoty. Avšak, otázka, kedy by sme mali konzumovať tieto doplnky, zostáva otvorená. Niektorí veria, že je najlepšie ich užiť pred tréningom, zatiaľ čo iní sa rozhodujú pre po-tréningovú konzumáciu. V tomto článku sa pozrieme na dôvody, prečo sú proteínové doplnky dôležité a rozhodneme, kedy je najlepšie ich konzumovať.

Prečo sú proteínové doplnky dôležité pre rast svalov?

Proteín je základnou stavebnou jednotkou svalovej hmoty. Ak chceme získať na svalovej hmote, musíme konzumovať dostatočné množstvo proteínu. Avšak, mnohí z nás nedostávajú dostatok proteínu z bežnej stravy. Práve tu prichádzajú do hry proteínové doplnky.

Proteínové doplnky sú vyrobené z proteínových zdrojov, ako sú syrovátkový proteín, kaseínový proteín, sójový proteín a mnoho ďalších. Väčšina proteínových doplnkov je ľahko stráviteľná a vstrebateľná, čo znamená, že telo ich môže rýchlo využiť na obnovu a rast svalovej hmoty.

Kedy by sme mali konzumovať proteínové doplnky – pred alebo po tréningu?

Konzumácia proteínových doplnkov pred tréningom sa zvyčajne odporúča kvôli ich schopnosti zvýšiť energiu a výdrž. Niektoré štúdie však naznačujú, že prínos pre rast svalovej hmoty môže byť menší ako pri po-tréningovej konzumácii.

Počas tréningu sa svalové tkanivo poškodzuje a rozkladá. Po ukončení tréningu sa telo snaží tieto poškodenia opraviť a obnoviť svalovú hmotu. Proteínové doplnky po tréningu môžu pomôcť tým, že poskytnú telu potrebné stavebné bloky na obnovu a rast svalov. Navyše, po-tréningová konzumácia proteínových doplnkov môže zvýšiť syntézu proteínu a zlepšiť regeneráciu svalov.

Väčšina expertov preto odporúča konzumáciu proteínových doplnkov po tréningu

Je to najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že sa vaše telo dostane do anabolickej fázy, kedy sa svalové tkanivo obnovuje a rastie. Navyše, po-tréningová konzumácia proteínových doplnkov môže zvýšiť množstvo hormónov rastu a iných anabolických látok v tele, čo môže mať pozitívny vplyv na rast svalovej hmoty.

Ak sa však rozhodnete pre konzumáciu proteínových doplnkov pred tréningom, zvyčajne sa odporúča, aby ste ich užili aspoň 30 minút pred tréningom. Toto umožní telu spracovať a využiť proteínové zdroje pred začatím tréningu. Ak sa rozhodnete pre po-tréningovú konzumáciu proteínových doplnkov, odporúča sa ich užiť do 30 minút po ukončení tréningu.

V závislosti od vašich cieľov môže byť vhodné konzumovať proteínové doplnky aj v iných časoch počas dňa. Napríklad, ak sa snažíte schudnúť alebo udržiavať svoju svalovú hmotu, môže byť užitočné užívať proteínové doplnky medzi jedlami na zvýšenie množstva proteínu vo vašej strave.

Záver

Proteínové doplnky sú dôležitým zdrojom proteínu pre rast svalov a regeneráciu. Kedykoľvek sa rozhodnete konzumovať proteínové doplnky, je dôležité sa uistiť, že sa dostanú do vašej stravy v správnom množstve a v správnom čase. Pre väčšinu ľudí je najlepšou voľbou konzumovať proteínové doplnky po tréningu, keď telo potrebuje stavebné bloky na obnovu a rast svalov. Ak však máte špecifické ciele alebo potreby, môže byť užitočné konzumovať proteínové doplnky aj v iných časoch počas dňa. Nezabudnite, že kvalitná strava by mala byť vždy na prvom mieste.

Previous post Čo je vlastne glykogén? – Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
Next post Postarajte sa o dobrý spánok! Je tiež dôležitý pri budovaní svalovej hmoty