Základom zdravého jedla, ktoré by malo byť zaradené do jedálnička každý deň, by mala byť najmä zelenina a ovocie. Ide o to, aby pokrmy boli čerstvé, prírodné alebo ekologické. V súčasnosti existuje veľa možností na takéto nákupy, ale musíte si dávať pozor na to, čo je v obchodoch.
Zdravé stravovanie obnovuje telesnú rovnováhu a tiež výrazne zlepšuje metabolizmus. Človek sa cíti ľahší a hlavne zhodí obrovské množstvo kíl. Prechod na zdravú výživu je výsledkom lekárskych vyšetrení, ale aj malátnosti. Nemusí to byť drahé, pretože si vyberiete menšie množstvo produktov a hlavne prírodnejšie.
Životný štýl sa mení, pretože varenie potrebuje viac času. Pre ľudí, ktorí to radi robia, to bude jedno z najlepších riešení. Veľa živín obsahujú aj strukoviny, orechy, sušené ovocie a sušené ovocie a orechy. Zdravie znamená aj ručne vyrábané produkty, ktoré neobsahujú chemické prísady.
Nápoje bez cukru
Nápoje bez cukru sú veľmi úzkou skupinou tovaru na pultoch predajní. V súčasnosti sa do mnohých štiav a nektárov pridáva cukor, glukózovo-fruktózový sirup, ako aj sladidlá a mnohé druhy oveľa sladších cukrov.
Priveľa cukru spôsobuje nadváhu a horšie sa cítite, preto si hotové džúsy vyberajte opatrne. Namiesto toho si urobte svoj vlastný s čerstvým ovocím, ako aj kompótmi a nektármi. Ak niekto takú možnosť nemá, tak môže piť minerálku, prípadne čistú vodu s citrónom a zázvorom. V zime sa oplatí piť viac horúceho čaju s malinami alebo medom, pretože zahrieva.
Veľmi dobré sú pramenité vody, ktoré sa dajú kúpiť v horských a sanatóriách. Nápoje bez cukru sa odporúčajú aj deťom a ľuďom s cukrovkou. Ekologické obchody majú hotové džúsy, v ktorých nie je cukor a ihneď môžete ochutnať celú vôňu ovocia. Domáce spôsoby výroby štiav a nápojov bez cukru sú produkty z odšťavovača, v ktorých môže byť ovocie, ktoré má človek veľmi rád.
Obed na zeleninovom základe
Zelenina je známa po stáročia, pretože mnoho rodín sa živí jej pestovaním. Celý sortiment znamená, že každý deň môže byť úplne iná večera. Najznámejším jedlom je teplá a výdatná zeleninová polievka. Ak chcete, môžete jesť aj pečenú, panvicu alebo dusenú zeleninu.
Aby mali lepšiu chuť, dochuťte ich bylinkami a korením a opečte na zdravom oleji. Takáto večera je ešte sýtejšia, keď je zelenina vybraná na základe kontrastu. V zime to môže byť hľuznatá zelenina, zatiaľ čo v lete sa jedia sezónne. Základom je fazuľa, paprika, mrkva, baklažán či brokolica a obchody čoraz ochotnejšie propagujú topinambur či batáty.
Nápady na zeleninové jedlá si môžete stiahnuť z rôznych kuchárskych kníh. Takáto zeleninová strava reguluje mnohé vnútorné procesy a umožňuje oddych od ťažkého mäsa či rýb. Vegetariáni jedia iba zeleninu a používajú ju aj na šťavy, omáčky a grilovanie. Zelenina je lacná a dá sa variť aj mraziť.