Pre mnohých ľudí je večera jediným teplým jedlom dňa. Je to obrovská chyba, ale nebudeme ju popierať: niektorí ľudia sa ťažko vzdávajú večere alebo ju drasticky obmedzujú. Pre týchto ľudí sme pripravili malý manuál. Nemôžeme jesť príliš veľké večere, pretože naše telo sa počas spánku namiesto regenerácie sústredí na trávenie.
S jej chudnutím by sme to tiež nemali preháňať, pretože sa môžeme uprostred noci zobudiť hladní a hľadať niečo v chladničke: ešte horšie! Preto by večera mala byť veľmi premysleným jedlom. Po prvé, malo by to byť svetlo. Odmietnime všetky prihrievané pizze či kapustové prípravky ťažké pre náš žalúdok. Siahnite po celozrnnom pečive s prídavkom chudého mäsa alebo tvarohu.
Výborný bude aj zeleninový šalát, najmä z varenej zeleniny. Stojí za to, aby večere neboli jednotvárne, aby boli chutné a sýte, no nepreťažovali náš tráviaci systém. Mali by byť tiež pripravené bezprostredne pred podávaním. Čerstvé suroviny nám dávajú oveľa cennejšie mikro a makro prvky.
Zdravotné prínosy jablčného octu
Jablčný ocot je špecifické korenie, ktoré sa dá v kuchyni využiť na prípravu zdravých jedál. Pokojne to môžete nazvať akousi jablkovou konzervou, ktorá je známa svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami. Jablčný ocot poznali už starí ľudia a vďaka dlhej histórii jeho používania je veľa informácií o jeho účinkoch súčasťou tradičného podávania.
Najnovšie vedecké výskumy však dokázali, že táto tekutina má mimoriadny detoxikačný účinok na ľudský organizmus: urýchľuje trávenie, pomáha zbavovať sa toxínov v tráviacom trakte a účinne rozpúšťa nahromadené tuky. Z týchto dôvodov by mala konzumácia octu spĺňať očakávania ľudí, ktorým záleží na štíhlej línii.
To však nie je všetko: tento ocot pôsobí proti rôznym procesom, ktoré sa v tele môžu vyskytnúť, a to tak prirodzeným, ako je starnutie, ako aj tým škodlivým a nežiaducim, spojeným so vznikom chorôb. Potvrdilo sa, že užívanie octu môže byť prevenciou srdcových, očných a rakovinových ochorení.
Výnimočne zdravá zelenina
Ovocie a zelenina sú nevyhnutnou súčasťou každej správne zostavenej stravy. Tieto produkty sú bohaté na veľké množstvo cenných živín potrebných pre správne fungovanie organizmu. Zelenina je výborným zdrojom vlákniny, ktorá mnohým ľuďom v strave chýba. Každý, kto chce schudnúť, by mal pravidelne siahať po zelenej zelenine, akou je artičok.
Poskytuje zanedbateľný počet kalórií a zároveň je považovaný za mimoriadne zdravý produkt. Priaznivé vlastnosti sú spôsobené zlúčeninami obsiahnutými v artičokoch, ako je inulín a cynarín. Výrazne zlepšujú prácu tráviaceho systému, urýchľujú metabolizmus. Inulín pomáha zlepšovať stav čriev a podporuje rast dobrých baktérií.
Častá konzumácia artičokov pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy v krvi. Vďaka prítomnosti veľkého množstva vlákniny poskytuje táto zelenina dlhý pocit sýtosti, ktorý vám bráni siahnuť po občerstvení medzi jedlami. Zaradenie artičokov do jedálnička prinesie mnohé výhody nielen chudnúcim ľuďom, ale aj každému, kto sa o seba stará.